Dzieci z grupy Sówek doskonale wiedzą, że aby być zdrowym, należy się prawidłowo odżywiać. Z myślą o witaminkach potrzebnych do wzrostu i zachowania zdrowia, w pierwszym tygodniu października postanowiliśmy m.in. zrobić sok marchwiowo-jabłkowy. Dzieci przyniosły do przedszkola obrane marchewki i jabłka. Zanim przystąpiliśmy do pracy, przedszkolaki zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką i jej działaniem. Potem bardzo dokładnie umyły ręce. Pozostało tylko wrzucenie składników do maszyny i sok gotowy! Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że w owocach i warzywach, mimo, że są twarde, znajduje się sok, i że niektóre warzywa oraz owoce są słodkie. Soczek wykonany był bez dodatku cukru i bez konserwantów a miał słodki smak, więc prawie wszystkim dzieciom bardzo smakował. Po degustacji nie zabrakło marchewkowej sesji zdjęciowej, a także tematycznego działania w sferze plastyki.

A. Piechnik

Zapraszam do galerii zdjęć