Zielone, czerwone, okrągłe, pachnące
a jako przekąska niezwykle sycące…
Jabłko – pełne witaminek
dla chłopaków i dziewczynek.

Jesień to czas sezonowych owoców, takich jak gruszki, śliwki i oczywiście jabłka. Te ostatnie doczekały się nawet swojego święta.  Dlatego właśnie, 28 września  dzieci z grupy Sówek obchodziły Dzień Jabłka. Była to dobra okazja, aby zachęcić dzieci do regularnego spożywania owoców z powodu wielu walorów zdrowotnych oraz odżywczych. Ale nie tylko… była to również doskonała okazja do przygotowania pysznego i zdrowego soku jabłkowego. Zanim dzieci zobaczyły na własne oczy jak szybko i prosto można zrobić taki soczek, zapoznały się z cyklem rozwojowym jabłoni, poznały budowę jabłka oraz  dowiedziały się dlaczego warto je jeść, pod każdą postacią.  Nie zabrakło również rozmowy na temat wyglądu, kształtu, wielkości, smaku oraz dlaczego ważne jest to, aby jabłka myć oraz jeść ze skórką. Po części teoretycznej przeszliśmy do długo wyczekiwanej przez dzieci chwili, czyli przygotowania soku. Zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci umyły dokładnie ręce oraz zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką i jej działaniem. Chwila, moment i smaczny sok gotowy!  Napój, który wspólnie przygotowaliśmy nie zawierał żadnych konserwantów oraz dodatku cukru i smakował prawie każdemu dziecku. Po degustacji nie zabrakło sesji zdjęciowej pt.: „ Robaczki w jabłku” oraz wymagającej pracy plastycznej z którą dzieci poradziły sobie znakomicie. To był intensywny oraz pyszny dzień, a takie dni przedszkolaki lubią najbardziej!  

A. Piechnik, J. Zych

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć