ALERGENY

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

wg ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)

NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

Alergen nr :

1: zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2: skorupiaki i produkty pochodne

3: jaja i produkty pochodne

4: ryby i produkty pochodne

5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne

6: soja i produkty pochodne

7: mleko i produkty pochodne

8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe

9: seler i produkty pochodne

10: gorczyca i produkty pochodne

11: nasiona sezamu i produkty pochodne

12: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniu na So2

13: łubin i produkty pochodne

14: mięczaki i produkty pochodne

 

         Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony gwiazdką* produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, gorczycy. W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, mleko, seler, gorczyca.