DZIEŃ CHLEBA W GRUPIE JEŻY I SÓWEK

17 października w naszym przedszkolu obchodziliśmy Dzień Chleba – wyjątkowe święto, które pozwoliło dzieciom z grup 5- i 6-latków poznać tajniki powstawania jednego z najważniejszych produktów
w naszej codziennej diecie.

Podczas zajęć przedszkolaki dowiedziały się, skąd bierze się chleb, jak wygląda proces jego wypieku. Dzieci z dużym zainteresowaniem oglądały ziarna zbóż, poznawały ich nazwy, a następnie wspólnie zastanawiały się, jak z ziarenka powstaje mąka. Największą atrakcją dnia było jednak wspólne pieczenie bułeczek! Każde dziecko miało okazję samodzielnie uformować swoją bułeczkę, a zapach świeżego pieczywa szybko wypełnił całe przedszkole. Gdy bułeczki były gotowe, wszyscy z dumą kosztowali swoich wypieków – smakowały wyśmienicie!

Dzień Chleba był nie tylko świetną zabawą, ale też lekcją szacunku do pracy rolnika i piekarza, a także okazją do rozmowy o zdrowym odżywianiu. Za to właśnie dziękujemy Pani Alicji Michałek, która przybliżyła dzieciom tajniki pracy piekarza.

To był naprawdę pachnący, ciepły i radosny dzień!

mgr Paulina Wymazała

Zdjęcia.