SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
wg ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)
NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
Alergen nr :
1: zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2: skorupiaki i produkty pochodne
3: jaja i produkty pochodne
4: ryby i produkty pochodne
5: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne
6: soja i produkty pochodne
7: mleko i produkty pochodne
8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pistacjowe
9: seler i produkty pochodne
10: gorczyca i produkty pochodne
11: nasiona sezamu i produkty pochodne
12: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/w przeliczeniu na So2
13: łubin i produkty pochodne
14: mięczaki i produkty pochodne
Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony gwiazdką* produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, gorczycy. W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, mleko, seler, gorczyca.